
Bodegas Azpea
Javier eta Gorka Perez
Irunberri (Nafarroa)
Nahiz eta Plinio Zaharraren esanetan, Irunberri / Lumbier Ka I. mendeaz geroztik mahastizaintzari lotutako herria izan, laborantza mota honek beherakada oso nabarmena jasan zuen XX. mendean.


Lurra, klima eta mahats-barietateak
Azkenik, 2000. urtean izan zen Azpea upategia sortu eta merkaturatzeko bere ardoa ekoizten hasitako urtea. Soroekiko eta ardogintzarekiko maitasuna eta ardura hau etxean jasotako kultura tradizionalaren ondorioa dira, eta gaur egun 19 lursailetan banatutako bere 16 hektareako mahastietan erabiltzen dira.
Mahasgintza
Halaber, Javierren familiak jaitsiera berbera ezagutu ondoren, 1987 urtean mahasti berriak landatzea erabaki zuen. Laster konturatu zen produktu kimikoen erabileraren zentzugabekeriaz, eta 1991z geroztik ekoizpen ekologikoan lan egiten hasi zen, hasiera batean bere mahatsa tokiko kooperatibara saltzen.






Ardogintza
Nafarroan nekazaritza ekologikoaren aitzindaria izan ondoren 2005ean biodinamikaren aldeko apustua egin zuen, kalitatea eta produktuaren berezko izaera bultzatzeko. Bere asmoa Nafarroako benetako ardoa egitea eta bere lurraren zaporea ohoratzea da, modu honetan kontsumitzaileekin duen konpromisoa erakutsiz.