Zure saskia hutsa dago!
Nahiz eta Plinio Zaharraren esanetan, Irunberri / Lumbier Ka I. mendeaz geroztik mahastizaintzari lotutako herria izan, laborantza mota honek beherakada oso nabarmena jasan zuen XX. mendean.
Azkenik, 2000. urtean izan zen Azpea upategia sortu eta merkaturatzeko bere ardoa ekoizten hasitako urtea. Soroekiko eta ardogintzarekiko maitasuna eta ardura hau etxean jasotako kultura tradizionalaren ondorioa dira, eta gaur egun 19 lursailetan banatutako bere 16 hektareako mahastietan erabiltzen dira.
Halaber, Javierren familiak jaitsiera berbera ezagutu ondoren, 1987 urtean mahasti berriak landatzea erabaki zuen. Laster konturatu zen produktu kimikoen erabileraren zentzugabekeriaz, eta 1991z geroztik ekoizpen ekologikoan lan egiten hasi zen, hasiera batean bere mahatsa tokiko kooperatibara saltzen.
Nafarroan nekazaritza ekologikoaren aitzindaria izan ondoren 2005ean biodinamikaren aldeko apustua egin zuen, kalitatea eta produktuaren berezko izaera bultzatzeko. Bere asmoa Nafarroako benetako ardoa egitea eta bere lurraren zaporea ohoratzea da, modu honetan kontsumitzaileekin duen konpromisoa erakutsiz.
Javier & Gorka Pérez, Bodegas Azpea